Az Egyesült Államokból 2002-ben indult versenysorozat, a Solar Decathlon (SD) központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által tervezett és felépített pályamunkáin keresztül. A 2019-es hazai verseny pályaműveinek központi témája meglévő épületek hozzáadott értéket biztosító felújítása volt. A világ számos pontjáról érkezett 10 csapat pályamunkájában épített környezetünk társadalmi kihívásaira keresett választ.


A szervező, az ÉMI Nonprofit Kft. – Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben – a 2019-es verseny rendezésének jogát innovatív megközelítésen alapuló pályázattal nyerte el. A hagyománnyal szakítva elsőként tűzte ki célul olyan SD esemény rendezését, amely minél szélesebb körben ismerteti meg a fenntartható és innovatív építészet tudásanyagát. Ezt a célt támogatva, a tömegeket érintő problémákra adott környezettudatos építészeti megoldásokat a 2 hetes versenyszakaszt követően egy két hónapos időszakos kiállítás keretében lehetett megismerni.


Az ingyenesen látogatható „modern skanzen”-ben a kiállítás 2 hónapja alatt több, mint 15 ezer érdeklődő – egyéni látogatók, szakmai csoportok, iskolák – fordult meg az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjában. Az SDE19 verseny keretében felépült bemutatóparkban többek között a kockaházak és a panelek élhetőbbé tételére született megoldásokkal, a szürkevíz újrafelhasználására adott ötletekkel, innovatív építőanyagokkal ismerkedhettek meg a szakmai és lakossági érdeklődők.


A park bontási munkálatai szeptember 30-án elkezdődtek, de csak a házak egy kisebb része kerül elszállításra. A szervező ÉMI a szemléletformáló és széles körű tájékoztató célját szem előtt tartva, számos ház marad és jövőre, megújult formában, újabb házakkal bővülve Mintaház- és élő laboratórium parkként várja az érdeklődőket.