2019 nyarán térségünkben elsőként Magyarország volt a házigazdája a kiemelt figyelemmel kísért, egyetemi csapatok között zajló nemzetközi versenynek. A magyar rendezés fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó megoldásokat emelte ki, és számos új kihívás elé állította a versenyzőket, mint például:  helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, szoláris elemek magas szintű és esztétikus integrációja, az épületek nyári túlmelegedés elleni védelem megoldása, bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások alkalmazása, valamint a magas teljesítményű kompozit anyagok használata.

Az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkban megrendezett eseményre, a megmérettetés egy hónapos időszakára (amiből 2 hét volt az építkezés)  hozzávetőlegesen 400 versenyző egyetemista érkezett a világ több pontjáról. A megépült házak - egyedi módon a Solar Decathlon történetében - a versenyidőszak végén nem kerültek elbontásra, hanem még 2 hónapig látogathatóvá tették a szervezők. (Részletek: http://sde2019.hu/latogatasi_idoszak.html)

előzmények

Az ÉMI Nonprofit Kft. munkatársai fokozott érdeklődéssel követték a korábbi Solar Decathlon versenyeket, különösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „Odoo” mintaházának sikeres 2012-es madridi szereplését követően. A Társaság szakmai felügyeletét ellátó szervezettel közösen az a döntés született, hogy az ÉMI szentendrei megvalósítási helyszínnel megpályázza a soron következő európai Solar Decathlon verseny rendezési jogát.

2017 elején a Solar Decathlon márka tulajdonosa az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala megállapodást kötött a hollandiai székhelyű Energy Endeavour Foundation-nel, amelynek értelmében az EEF ellátja a Solar Decathlon Europe „márkaőri” feladatait, lebonyolítja a rendezőváros pályázati úton történő kiválasztásának folyamatát, közvetlen szakmai támogatást biztosít a mindenkori rendezővárosnak, továbbá nyomon követi és ellenőrzi a verseny előkészítését és megvalósítását.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által vezetett, partnerség-alapú konzorcium (ÉMI Nonprofit Kft., Szentendre Város Önkormányzata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EEF által közzétett, 2019-es európai verseny megvalósítására kiírt „rendezővárosi” pályázati felhívására.

a magyar pályázat nyert

A rendezővárosi pályázatokat nemzetközi zsűri értékelte és a magyar pályázatot találta a legjobbnak, így 2019-ben Szentendre adhatott otthont a világszinten ismert és népszerű eseménynek.

A verseny indításának hivatalos bejelentésére 2017. szeptember 19-én került sor. A szervezésben társult partnerek képviselői és az EEF ezen a napon írták alá a Solar Decathlon Europe 2019 közös memorandumát.